Miraklet från Lofoten

För kustbefolkningen i Norge har skreifisket alltid varit en stor händelse. Precis som vi ser fram emot årets första färskpotatis, ser norrmännen fram emot årets första skrei.

Miraklet från Lofoten

Så länge man känner till har skreien kommit till Lofotens övärld för att leka. Det sker under januari till april varje år. Efter den långa vandringen genom kalla, klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare, vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst.

För kustbefolkningen har skreifisket alltid varit en stor händelse. ”Skreien kommer!” skrek man i byarna och fiskarna gjorde genast i ordning de små båtarna och gav sig ut. Efter månader i mörker med knappt någon sol blev skreien en mycket viktig näringskälla för D-vitamin, andra fettlösliga vitaminer och omega-3-fettsyror. Skreien var helt enkelt ett mirakel för solhungriga och frusna nordbor. Precis som vi ser fram emot årets första färskpotatis, ser norrmännen fram emot årets första skrei.

Fiske med grönt ljus

Skrei kommer från världens största torskbestånd, den nordost-arktiska torsken i Barents hav. Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från WWF och hela det norska torskfisket certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). En stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat. Cirka en halv miljard torskar ger sig iväg för att leka kring framför allt Lofoten. Ungefär 90 % återvänder till betesmarkerna i Barents hav.

Vägen tillbaka
När leken är över flyter de befruktade äggen med strömmarna mot de näringsrika betesområdena i Barents Hav. Efter ett par veckor kläcks äggen och torsklarven fortsätter färden. Den lever på plankton under resan och framåt höstkanten har larven utvecklats till en liten torsk på 8-10 cm. Då dyker den ner i djupet och simmar till de näringsrika betesområdena i Barents hav. Efter 4-5 år är torsken stor nog att starta sin första vandring.